25 юли 2014 г.

Да си поговорим за блогването... Плюсове, минуси, съвети #bgbloggertalk

12 коментара :
 
Идеята за този пост не принадлежи на скромната ми особа, а на две прекрасни дами, който съм сигурна, че познавате - Мани от Mannierox и Нина от Nina Haveheart.  Тагът #bgbloggertalk обединява българските блогъри, без основно зададени граници, като целта му е споделяне на мнения, впечатления за средата на блоговете. Днес планувах друг пост, но какво да се прави - отворих тази чернова и без план го написах на един дъх. Стига съм дърдорила, да преминаваме към малката част от плюсовете, минусите и съветите, които реших да ви споделя днес.


Едни от най-големите плюсове са:
Ще се почувстваш приобщен към някакво community - повече хора, който правят това, което ти правиш, т.е. повече потенциални дружки. Една от най-хубавите страни на блогстването, ако намериш подходящите хора - те спокойно могат да се превърнат не просто в приятели, а в едно голямо топло семейство. *Вилии, предимно за теб говоря*

Ще се самоусъвършенстваш постоянно - в началото на живота на блога, уменията ми за обработване на снимки бяха.. ем, точно, нулеви. Но впоследствие, минах набързо един курс на Телерик и сега нещата изглеждат малко по-добре. Не казвам, че съм експерт, но разбрахте идеята. И още много други неща като дизайн, оформление, малко повече лексика, с които не мисля да ви затормозявам толкова.

Ще се интересуваш повече от заобикалящия свят, тъй като може да си по-полезен на читателите - много често ми се случва да получавам въпроси за разни събития или продукти. От няколко месеца се опитвам да направя това мое кътче възможно най-полезно за вас, пък и обичам да ми споделяте желанията си за бъдещи постове (и да ги изпълнявам, естествено). Та в тази степен на развитие, ако ме видите да оглеждам всичко ново по стелажите или да търся събития за няколкодневното ми пребиваване в столицата, то... е заради вас. 
*И в мислите на блогъра: "От това ще стане много хубав пост"*

Когато видиш, че трудът ти се оценява - положителния feedback е един от най-хубавите моменти. Коментари, споделяния, дискусии и всякакви производни правят не само мен, а и всеки блогър щастлив.

Някои от нещата, които няма да ви харесат чак толкова:
Някои хора ще завиждат.. let's face it: Въпреки краткото ми пребиваване на планетата Земя съм се срещала с голяма част от по-лошата страна на контактуването.  *Все пак блогъра е малко или много публична личност + добавете това, че умеете да пеете и още 1001+ хобита и хорските усти не спират*  Съветът ми е наистина да не си ги слагате присърце, ако трябва се защитете, изтрийте ги и... ги премахнете от базата данни на вашия мозък. *Crappy things won't do wonders*

Нищо не се получава без време и труд. Ако си мислите, че ще отделяте минималното време за определено нещо и то ще бъде на ниво.. ем, съжалявам, че трябва аз да ви го кажа, но това няма как да се случи. Блогването иска много време, креативност и желание за развитие. И успешното не става веднага - хоп, една публикация и 100000 последователя.. иска постоянство.
*Ако се чудите колко ми отнема на мен - около 2 часа за всеки пост, без снимането и измислянето на самите идеи*

Понякога усилията ти не достигат аудиторията и не получават отношението, което искаш - и обратно. Някой от най-обмисляните ми публикации не предизвикаха толкова дискусии, колкото някой от най-импулсивните. Живеем в света на интернет, така че и това не трябва да се приема толкова сериозно. Пък и успехът на един пост се корени не само в добрата му стойност, а и в социални мрежи, кръг от хора, кога се публикува и ... късмет.

Моите препоръки:
Бъдете искрени - няма нишо по-хубаво от това да прочетете публикация, която е достоверна и отразява не само плюсовете, а и минусите на продукта. *Дори, когато е бил предоставен за проба* В крайна сметка за това съществуваме - да ви покажем нова гледна точка или собствено впечатление, иначе щях да работя на съвсем различно място. *Хихика се*

Бъдете възможно най-полезни. Някой се интересува къде се намира определеното нещо, ми, обяснете му. Отговаряйте на възможно най-много питанки и особено на коментарите *Това е съвет и за самата мен* Помагайте, ако можете. 

И най-накрая, но не на последно място - бъдете позитивни.Не завиждайте, не злобейте. Намирайте доброто в нещата и му се радвайте, ако обичате да правите забележки.. моля, нека бъдат само градивни и с подходящия тон.

И блогването не е просто хоби.. в определен момент се превръща в начин на живот. 

Доста дълга публикация се получи, но се надявам да ви е било приятно да ме видите в малко по-различна светлина. Au revoir!
Don't forget - "You is kind, you is smart, you is important" - The Help



12 коментара :

  1. Прекрасно! Едно към едно с моите мисли! <3

    ОтговорИзтриване
  2. Особено по последната точка съм абсолютно съгласна. Откакто и аз блогвам забелязах, че когато си купя даден продукт дори не смея да го пробвам, преди да съм го снимала :D :D

    bbrillliantt.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, много се радвам, че се включи и то с такъв силен пост! Благодаря! <3

    ОтговорИзтриване
  4. Чуден пост! Съгласна съм с всичко в него и не знам дали аз ще мога да го напиша толкова добре! И поздрави на Мани и Нина за чудесната идея :)

    ОтговорИзтриване
  5. Всички напускахте толкова много статии за блогването, че направо си ме карате да започна това, което се опитвам от началото на новата година и се спирам по една и ли друга причина. Благодаря за "надъхването", много полезен пост! :3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност мисля, че надъхването не трябваше да е в кавички, за да не се разбере по грешен начин. :/

      Изтриване
    2. Няма причина за спирането :) И много се радвам, че ти е харесал поста :)
      Ще чакаме да отвориш и свое кътче, и моля, покажи ми го като е готово :)
      Ххихи :)

      Изтриване
  6. Страхотен пост, точно в 10-тката за всичко което си написала. Браво за отделеното внимание и време да го напишеш по този начин!
    Страхотни неща си споделила и написала по темата.

    ОтговорИзтриване