28 януари 2015 г.

Как да прикрием тъмните кръгове под очите - Tips & Tricks (Color Correction and Conceiling)

9 коментара :
 
Да си признаем, много от нас първоначално посягат към коректорите щом става въпрос за тъмни кръгове в зоната на очите и под тях , а не към първоизточника на проблема, който обикновено е липсата на здравословен живот, най-общо казано.

Темата е много обширна и не съм съвсем сигурна, че ще я допълня до край. Не се смятам за експерт, но мисля, че има какво да кажа по въпроса с онези тъмни "приятелчета" появили се след късно лягане или куп други причини като последвалите:


Photo credit: 1, 2,3

1. Дехидратация на организма - може да се дължи както на пряка дехидратация (недостатъчно количество приемана вода), така и на употребата на алкохол, кофеин, цигари и други, които водят до нея.
2. Недостиг на сън / преумора - най-честият "виновник" според масовото мнение. Разбира се, всичко е индивидуално, но аз намирам първата точка за много по-сериозна и с по-силно проявление при мен.
3. Наследство - о,да - ако не попадате в горната категория е съвсем възможно да сте в тази. Помислете си, имате ли роднина със силно изразени торбички и пигментация под очите (здравей, мамо)? Ако отговорът е да, е много вероятно да сте взели и тази не толкова приятна част от гените на вашето семейство.

Разбира се, присъстват и други причинители като алергии, употреба на различни лекарства и други, но за сега няма да се спирам подобно на тях.

Добър начин за предотвратяването на появата на тъмни кръгове е да водим здрсвословен живот, но нека си признаем, много по-лесно е да се каже, отколкото да се направи - всичкият стрес, работа, недоспиване, тичане насам-натам понякога се превръщат в правило, а не изключение.
И тогава на помощ идват коректорите.

Добър метод за прикриването им, според скромния ми опит е да се използват два типа продукти - т.н. коректори (които да неутрализират цвета на кръговете) и conceilers (за съжаление не съм запозната с българския термин, до момента съм срещала само коректор и то със значението и на двете понятия) - това могат да бъдат всякакви продукти, от обикновени коректори до фон дьо тени, разликата с предишните е, че са с цвета на кожата, т.е. ползват се след коректора, за да неутрализират цвета му и да го накарат да изглежда малко по-естествено. Границата между двете понятия е доста размита и понякога един от тях върши функциите и на двете.

Според различните оттенъци, тъмните кръгове се третират по различен начин:
- зелени оттенъци (не съм ги срещала много често, но имам зона с такава пигментация) - коректор с розов нюанс
- червени оттенъци (топли) - както при насъвършенствата по лицето, тук зеленикавите коректори са ви на помощ
- лилаво-синкави оттенъци (студени) - търсете жълтеникаво-оранжеви нюанси, за да ги балансирате (по-светли жълти нюанси при по-светли кожи и по-оранжеви нюанси при по-тъмни)
- възможно е да присъстват и други по-тъмни нюнси, както и комбинации от някои от горните в различни зони - тогава използваме различни коректори за различно оцветените места

Общото правило, което винаги прилагам е да погледна отсрещния цвят от Color Wheel, ако не съм наясно какво да използвам в случая. Принципно цялата концепция идва от теорията за цветовете, ако някои от вас са запознати с нея. Отсрещните цветове се неутрализират, а точно това искаме да направим и с кръговете, нали?

На снимките не си личи особено, но моите кръгове са доста упорити и се опасявам, че попадат към третия тип. Необходими са им поне два продукта, както изтъкнах по-горе, за да успея да ги прикрия почти напълно.
Първият е Max Factor CC Corrects Under Eye Circles, който е много хубав пример за коректор, но за съжаление е доста светъл и трябва да се внимава с нанесеното му количество. Подтонът му е жълтеникав и доста добре се справя с по-студените лилаво-сини красоти. Не го ползвам по цялата зона, както се вижда, а само в самата сянка на кръговете. Той е по-подходящ за full-face визия, тъй като доста добре неутрализира, но и изсветлява (по-тъмните кожи може би няма да се сработят толкова добре, колкото по-светлите).

Вторият е Catrice Camouflage Cream. Използвам го ежедневно самостоятелно и се справя доста добре с неутрализирането, без да е прекалено розов. На снимката съм го ползвала върху предишния коректор на Max Factor и резултатът е много приятен. Единственият му минус е, че при мен се събира в края на деня.

А какъв е вашият "опит" с тъмните кръгове? Ще се радвам да ми споделите долу в коментарите.

9 коментара :

  1. Аз освен ,че имам кръгове, ами под окото ми е издълбано някак. Трудно ми е да го обясня, но с коректори постигам единствено просветляване и озаряване. Прикриване е невъзможно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами аз също имам леко вдлъбване във вътрешната част. Пробвай да сложиш коректор/изсветляващ продукт само в издълбаната част :)

      Изтриване
    2. Много често практикувам по този начин. Открих ,че при мен най-добре работи много малко коректор поставен във вътрешната част на вдлъбнатото, без да го разнасям към фините линии на окото, защото задължително ми се събира :))))))

      Изтриване
  2. При мен е вродено. Като ученичка спях по 9 часа и пак си имах тъмните кръгове. Само коректор помага, за съжаление.

    ОтговорИзтриване
  3. Много полезен пост :)
    Само ми се иска да допълня, че тъмните кръгове се влияят много добре от бадемовото масло в дългосрочен план. :)
    Също така по отношение на коректорите - всеки си има неговият метод, но лично аз съм пробвала най-препоръчваният - нанасяне под формата на триъгълник. Някак по-различно стои, не мога да го обясня. По дебелите книги пише, че издължава формата на лицето и отнема фокуса от тъмните кръгове. Също силно препоручвам моливчето на Есенс Say No to dark circles, розово е на цвят и прекрасно се справя с прикриването на кръговете :)
    А аз е време да си взема това чудо на Катрис :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, различни хора, различни методи :)
      При мен цялата част с озаряването не е най-удачния вариант, защото някак изглежда много изкуствено (нямам много разстояние между очите и бузките).
      Не го знаех това за бадемовото масло, благодаря :))

      Изтриване
  4. Супер полезен пост!И аз използвам "триъгълник формата", с озаряващ коректор на Алверде . Не е много покривен,но толкова добре озарява,че мога да му го простя хаха :))

    ОтговорИзтриване
  5. Аз като студентка имах ужасни тъмни кръгове - алкохол + цигари + недоспиване +стрес + преумора и т.н. Сега не пуша и пия рядко, но даже когато пия повече, водата спасява положението напълно! АМА НАИСТИНА МНОГО ВОДА!
    А при теб изобщо не съм забелязала тъмни кръгове като се виждахме! И на снимката също не виждам! :D

    ОтговорИзтриване