13 октомври 2014 г.

DIY: Перзонализиран органайзър за училище / университет (Стъпка по стъпка + Снимки)

6 коментара :
 
Ако разполагате с ограничен бюджет, най-често в ученическите и годините в университета, не ви се иска, а не е препоръчително да давате луди пари за органайзъри. 
Но ако имате малко въображение, много желание, малко свободно време и около 10 лв, можете да получите органайзър с ваш личен дизайн, който по никакъв начин не отстъпва на "купешките". Персонализиран, с любимите ви цветове, подходящ формат..
Точно като този на снимката - да, това е моят "модел".
Аз ще ви дам няколко идеи относно дизайна, но вие можете да го промените по начин, по който ви харесва или да измислите съвсем различен - изборът е ваш!

Последвайте ме / Follow me : FB page  Youtube  Pinterest   Bloglovin'




Ще са ви нужни:
- Тетрадка (твърди корици)
- Инсталиран Photoshop (не е невъзможно да се направи чрез други програми, но на мен ми е най-удобна за работа)
- Подвързия
- Принтер (незадължителен)
- Разделители, кламери, габърчета и всякакви цветни неща, за да развеселим 

Първо е необходимо да се сдобиете с подходяща основа за корицата, която искате - вземете си тетрадка, най-добре с твърди корици, без сирала и с желаната дебелина. Шарката на  оригиналната корица не е от голямо значение, но можете да я съчетаете с външния дизайн.
Аз си взех такава тетрадка - с три раздела, твърди корици, за около 5 лв от Jumbо. 

Да започваме!


Отваряме Photoshop. Натискаме Ctrl + N ( или File - > New...). Променяме името на документа, за да можем по-лесно да го разпознаваме. За широчина (width) въвеждаме 2480, a за височина (height) 3508 px. резолюцията е 300 пиксела / инч, с цел по-добър печат. Горните стойности не са задължителни, зависи от формата, който ще печатате. Аз намирам тези за напълно достатъчни за А4 или по-малък (моят органайзър е B5). Цветовият формат е CMYK (той е най-удачния избор за печат). 


Oт левия бар с инструменти избираме Rectangle Tool или правоъгълничето, с което чертаем единичен обект. Ако целта ни е да направим малко  и по-дебели линии - рисуваме по-широки и къси, в друг случай - обратно. Можем да променим цвета от горната лента (Color:) или да го направим по-късно.
Докато сме още в режим на трансформация (Ctrl + T) завъртаме правоъгълничето на желания ъгъл (в моя случай 45 градуса). Можете да го направите като просто държите Shift и въртите или като смените стойността на малкото триъгълниче в горния бар на  (-)45 градуса . Натискаме Enter или тикчето, за да потвърдим.
Копираме правоъгълничето (дубликираме слоя или задържаме Alt и влачим) и го поставяме върху другото, като се стараем ръбчетата да съпадат напълно.
*На мен ми се видяха малко дебели, за това отново с Ctrl + T малко намалих широчината*
Продължаваме да копираме, докато получим цял ред, а накрая запълним и цялата страница. Стараем се разстоянието да е еднакво между всеки ред.
Сливаме слоевете и наместваме, ако не сме доволни от резултата. Отново с формичка, но този път с избираме кръга и чертаем.
Можем да добавим и разни ефекти, светлосенки, ако искаме. В случая добавям леко подчертаване, граница - чрез Stroke от Layer Style (десен бутон върху слоя или двойно кликване). Стойностите са 15px, Outside (отвън), White (бяло). Натискаме OK, за да потвърдим.

Избираме отново Rectangle / Rounded Rectangle Tool и рисуваме етикетче за имейла по същия начин. Копираме стиловете от слоя с другия етикет и поставяме (десен бутон на съответните слоеве)



Попълваме инициалите и мейла с подходящия шрифт.
Ако изпитвате затруднения в избирането на цветовите комбинации можете да използвате безбройно многото готови от Colourlovers. Просто харесайте палитра, изберете я и скролнете малко надолу, за да видите цветовете в стойностите им в HEX. Копирайте ги и започнете да оцветявате отделните редове с тях (чрез Paint Bucket Tool).

Цветовете на вече създадените форми можете да променяте като просто кликнете двойно върху цветното прозорче на формата (в случая Shape 3) и изберете друг цвят.
Създаваме нов слой и го слагаме най-отдолу на другите слоеве. Оцветяваме го в желания нюанс, в случая - бяло.
Променяме малко шрифтовете, докато постигнем желания резултат.
File -> Save As... 
и запазваме като PDF. Побързваме към най-близката книжарница, принтираме един лист заедно с етикетите (корицата) и един без (гърба). Залепяме двете части с лепило, прегъваме около тетрадката, обличаме я в подвързия и сме готови!

Според вас, заслужава ли си да плащаме толкова високи цени за персонализирани органайзъри? Помислете пак :)


6 коментара :

  1. Страхотна идея! И е много по-персонализирано, отколкото би бил един купешки органайзер. Казвам го от опит, в търсенето на идеалния. Аз наскоро облепих един стар тефтер със залепяща се хария от Jumbo и също съм много доволна. <3

    ОтговорИзтриване
  2. Ааааа, това е страхотно!!! Прекрасна идея и дизайна невероятен!! <3 <3

    ОтговорИзтриване
  3. Много хубаво се е получило! Досега не знаех за сайта Colourlovers, ще ми е много полезен, защото винаги се чудя за цветове, които се подхождат :D

    ОтговорИзтриване
  4. Много добре се е получило.Чудесна идея :)

    ОтговорИзтриване
  5. ОПРЕДЕЛЕНО ЩЕ ПРОБВАМ И АЗ. <3 <3 <3 <3 <3 <3

    ОтговорИзтриване