22 октомври 2015 г.

Френски дни в София / Journées françaises à Sofia (16.10-18.10)(Event)

3 коментара :
 
Понякога ти се иска в почивния ден (сиреч без натягащата работа и университет) да свършиш всичко що не си успял през изминалата (почти) седмица. Е,да, ала понякога, особено след топла сутрин в завивките, никак, ала никак не ти се ще да извършваш каквато и да е полезна дейност. И обикновено това е така популярната неделя сутрин (или в моя случай събота), в която ставам с голяма чаша Карамелато/Тофи Лате от любим coffee shop, с леки угризения, но без те да ми пречат да си прекарам чудесно свободното време в... нищоправене. Разкодка в района на любимият (добре де, нямам лекции там) университет с топлата напитка и среща с любим човек или пък с остатъка от лекциите по право (какво да направя, че съм от книжните червеи).
Та, един такъв ден започна и с посещение на една малка част от Френските дни в София. Предвид интереса ми към културата, езика им (въпреки, че не се имам за изключително схватлива от страна на езиците) и френските макарони се запътих към уреченото място. Входът беше символичен, а и веднъж закупен билет важеше и за трите дни на фестивала. 
Последвалите снимки са от ден втори - 17-ти октомври.







Да си призная, очаквах малко по-голямо разнообразие от страна на лакомства и най-вече прословутите кроасани. А, уви, доколкото успях да видя се предлагаше само един вид такива.







Разбира се, не можем да избягаме и от шоколадовата част.







Ето и с какво излязох от фестивала - честно казано не останах очарована от всички вкусове, но искрено ми допадна шам фъстъкът (зеленият макарон). Продължавам да търся перфектните френски макарони или поне близо до автентични. А вие можете ли да ми препоръчате местенце в София с такива? Не съм очарована нито от тези на Сладкарници "Аби", нито от тези на 100 грама сладки и ще се радвам да ми споделите други местенца, който знаете.

*снимки за поста С. Митев
**подбор и обработка С. Михайлова

3 коментара :

  1. Учила съм във френска гимназия и хич не се радвах май на езика, докато го учех... За сметка на това няколко години по-късно ми дойде акъла и си станах франкофонче :) И се влюбих в макароните (завид) и Прованс и какво ли още не, свързано с Франция! Много хубаво изглежда всичко на снимките и определено дава приятна атмосфера :)

    ОтговорИзтриване
  2. Така и не успях да посетя фестивала и аз съм франкофон и много ме беше яд, че не отидох. Тук в България все още не съм попадала на вкусен истински макарон, така че моят съвет е ... Париж :))
    хх cvetybaby.com

    ОтговорИзтриване